20 juni 2020

Nieuwe sporthal: Slaat de wethouder de shuttle mis?

Uitbreiding binnensportcapaciteit wel of niet bij de Sypel? Dat vraagt Bert Holleman, fractievoorzitter Gemeentebelang Harderwijker-Hierden, zich af in de onderstaande column.

De Badminton Club is aan het onderzoeken of ze een vergelijkbare sporthal kunnen realiseren voor de helft van wat het de Gemeente Harderwijk gaat kosten. Als er kan worden aangetoond dat zij een sporthal voor de helft van het geld kunnen realiseren, verdient dit volgens Gemeentebelang Harderwijk-Hierden de serieuze aandacht.

Overigens wil de Badminton Club zelf de nieuwe sporthal betalen door een hypotheek af te sluiten. De kosten die de gemeente Harderwijk dan heeft heeft is nul euro. Het enige is wel dat de gemeente Harderwijk borg moet staan voor als het fout gaat. Maar wat dan nog? In het slechte scenario en wanneer het fout gaat zit de de gemeente Harderwijk met een sporthal in zijn mik, maar dan wel voor de helft van het geld. Zijn we als belastingbetaler nog spekkoper. Dit verhaal is onderbelicht en naar mijn mening niet goed genoeg onderzocht en past blijkbaar niet in het straatje met wat wethouder Companjen wil horen. Voor mij totaal onbegrijpelijk, zo ga je niet met gemeenschapsgeld om.

De gemeente Harderwijk heeft een onafhankelijk bureau in geschakeld die de plannen van de Badminton Club van tafel veegde zonder echt een goede onderbouwing. Door corona beperkingen heeft de voorzitter van de Badminton Club onvoldoende verweer kunnen bieden op zijn plan en zijn de tegen argumenten ook niet in het rapport meegenomen.

Ik vraag me sterk af hoe onafhankelijk is zo’n “onafhankelijk” bureau die het college zelf in de armen heeft genomen. Is het niet zo wie betaalt bepaalt hoe het rapport er uit moet komen te zien? Het college wil met alle geweld een nieuwe sporthal bij de Sypel. Het rapport is daar helemaal naar toe geschreven en de wethouder voert ondertussen de druk op, zodat het meegenomen kan worden met de aanbesteding van het nieuwe binnenzwembad.

Gemeentebelang laat zich niet onder druk zetten door de wethouder. Gemeentebelang wil van het college een brede verdiepte toelichting op de plannen van de badminton club maar ook van andere verenigingen die een plan hebben ingediend. De raad bepaald waar we het geld aan uitgeven en niet het college. Gemeentebelang wil daar zorgvuldig mee omgaan.

Bert Holleman
Fractievoorzitter Gemeentebelang Harderwijker-Hierden